Bliv frivillig
Ensomhed er noget, der kan ramme os alle. Som frivillig kan du være med til at gøre en stor forskel for andre, der er ensomme eller er ved at blive det. Samtidigt kan du gøre noget godt for dig selv og din egen livskvalitet og -glæde. For det giver meget at hjælpe andre. At være frivillig i en forening kan give nye indspark og sjove udfordringer.
Frivillige foreninger, centre og organisationer rundt omkring i Danmark består udelukkende, fordi der findes engagerede mennesker, som bidrager til at skabe gode rammer for fællesskab og oplevelser, og der er altid brug for flere.
Hvad vil det sige at være frivillig?
At være frivillig kan indebære mange ting. Nogle frivillige planlægger arrangementer i foreninger, andre har hænderne skruet rigtigt på og hjælper med praktisk arbejde, og nogle hjælper til i lektiecafeer. Som frivillig kan du også være besøgsven, følgeven, hyggespreder på et aktivitetscenter eller noget helt tredje. Der er som regel altid brug for en ekstra hånd.
Som frivillig giver du dig selv gode oplevelser, og du får mulighed for at deltage i andre menneskers liv på en givende og berigende måde. Det er også en oplagt mulighed for at møde nye mennesker selv og få nye og sjove oplevelser i hverdagen.
Hvor kan du blive frivillig?
Hvis du overvejer at blive frivillig, kan du finde oplysninger om foreninger, centre og organisationer i dit lokalområde i vores søgemaskine. Klik her for at komme til søgemaskinen. Alle foreninger er glade for et opkald fra én, der gerne vil gøre en ekstra indsats – særligt foreninger, som har aktiviteter målrettet det ”at hjælpe andre”. Du kan indsnævre din søgning til udelukkende at kunne se de aktiviteter, der har fokus på ”at hjælpe andre”. Det gør du ved at lave en udvidet søgning i søgemaskinen. På forsiden klikker du på ”Find aktiviteter”, og vælger kategorien ”at hjælpe andre” i søgemaskinen. Men alle foreninger kan for det meste bruge en ekstra hånd, så det er bare om at tage kontakt.
Det at være frivillig kan være en anderledes måde at stifte nye bekendtskaber på. Mange foreninger og organisationer har samlet deres frivillige jobs på www.frivilligjob.dk, hvor du kan søge efter dem. Lokale frivilligcentre har ofte et link til frivilligjob.dk eller en egen jobportal, og vil være klar til at hjælpe dig med at finde det rigtige frivilligjob, hvis du kontakter dem.
Er du allerede frivillig?
Hvis du allerede er aktiv i en forening, så kan du gøre dit for at sætte ensomhed på dagsordenen. Det er godt at sætte ord på ensomhed og tale frit om det, da det er en følelse stort set alle kender til. Når der eksempelvis er andre medlemmer, der pludselig trækker sig fra aktiviteter og bliver væk, så kan det fungere rigtig godt at være aktivt opsøgende over for disse medlemmer. Det kan være ved at ringe og spørge ind til, hvordan de har det, og hvad deres fravær skyldes, så I sammen kan få vedkommende med til hyggesnakke og samvær igen. Stort set alle mennesker ville blive glade for sådan en opringning – især mennesker der er tæt på ensomheden. Derudover kan man også gøre meget for at få nye medlemmer til at føle sig velkomne og for at skabe anledninger til nærvær, så medlemskaber kan blive til venskaber. Ofte kan ganske små handlinger gøre den store forskel - eksempelvis en kop kaffe eller tilbuddet om en siddeplads.
Ensomhed blandt ældre: Myter og fakta
Læs mere i publikationen om, hvad ensomhed blandt ældre er, og hvordan det kan forebygges.
Forebyggelse af ensomhed blandt ældre
Læs indsatsguiden og få mere viden om forebyggelse af ensomhed blandt ældre og inspiration til handling hertil.
Barrierer og muligheder for et socialt liv
Læs mere om barriererne for et socialt liv i publikationen, og få mere viden om, hvilke muligheder der er.
Ældre og ensomhed: Hvem, hvorfor og hvad gør vi?
Læs mere om ældre og ensomhed i rapporten, som er baseret på en undersøgelse i 25 kommuner.